avagy családi kedvencek kicsiknek és nagyoknak

Tejbevonó a konyhában

Tejbevonó a konyhában

Omlós krumpli pogácsa

a nagymamám receptje alapján

2016. augusztus 25. - Tejbevonó
14095728_10209155161110138_396510236612638468_n.jpg
Ezt a pogácsát a nagymamám csinálta mindig..és úgy nevezte,hogy: krumpli bogácsa.
Ha csak mamáékra gondolok, az orromban érzem az édes és sós süteményei illatát,ahogy a konyhából áramlik és megérinti az arcomat..Az első amit magam előtt látok, a mama arca, ahogy gyűrött de vidám arcával,kendőjében és kötényében arra koncentrál,hogy mennyei finom desszertet készítsen az unokáinak.Néha csak néztem ahogy az egyszerű és tiszta szeretet árad belőle, és úgy dolgozik,ahogy még a dédnagyanyjától tanulta...Csodáltam apró kezeit, ahogyan dagasztotta a tésztát.. mindig jutott egy kis előkóstoló a legkisebb unokájának(nekem).A következő kép, amire kicsiként emlékszem, hogy mindig a Ferenc papa kézzel verte a habot Ági mamának amikor csak kellett a süteménybe.. annál szebb/finomabb habot én még nem ettem.
De a kalandozásnak most vége, mert jönnie kell a legpuhább krumpli pogácsa receptnek.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt

  • 500 g krumpli (ez a pucolt mennyiség)

  • 125 g vaj

  • 1 csomag szárított élesztő

  • 1 tojás sárgája

  • 1 evőkanál só

  • 2 dl tej vagy víz+ 1 evőkanál cukor

Elkészítés:

Az élesztőt fel futtatom a langyos cukros tejben (vagy vízben)

Mindeközben megfőzöm a krumplit sós vízben.Amikor szétfőtt a krumpli, ebbe teszem a vajat, had olvassza fel a meleg.Majd krumpli törővel alaposan össze töröm.

A többi hozzávalót összekeverem, majd a krumplit is hozzáteszem. Kb 10 percig kell dagasztani. Én általában géppel szoktam 2*5 percig.

Majd egy edényt vékonyan ki kenek olajjal, és bele teszem kelni a tésztát, majd a tetejére is olajat kenek.

Duplájára kelesztem körülbelül 1-1,5 óra alatt.

Ha megkelt, lisztezett felületen 2,5 cm-re nyújtom és 2-3 alkalommal liszttel hajtogatom.Rács mintát vágok a tetejére,majd nagyobb pogácsa szaggatóval, vagy lisztezett pohárral ki szaggatom.

Sütőpapíros tepsiben megszórom egy kis sajttal(én ezt ki hagytam a képnél)

Elő melegített sütőben, 200 fokon 20-30 perc alatt arany barnára sütöm.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tejbevono.blog.hu/api/trackback/id/tr1011651504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása