A túrós pite klasszikus nagy kedvenc, forma, íz is számtalan lehetőség van. De én egy olyan receptet kínálok most, amely könnyű, kezdőknek is való, puha és nem szárad ki a tészta.
Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezt a receptet nem tudtam tej és tojás nélkül készíteni, így nem a vegán fül alatt lesz megtalálható. A tésztában a tejet növényi tejjel is lehet készíteni( de sajnos nem volt kéznél, így tehén tejjel készült) Bár egyszer kipróbálnám a vegán verziót is, de ez még a jövő zenéje.
A reform címszót azért választottam, mert nem hagyományos pite tésztát készítettem, hanem egy majdnem kelt tésztát. Azért majdnem kel, mert nem hagyom nagyon meg kelni, de alapvetően a tészta élesztős.
Mazsolával és citrommal is biztosan finom, de ez egy vasárnapi desszertvolt, így nem rohantunk a boltba. :)
Ha jól számolom a költségeket, akkor egy tepsi (persze felezni lehet a túrót is): cca. 1000 Ft kb.
Az én tepsim egy átlagos 20*30 as méretű.
Hozzávalók:
Tésztához:
-
1/2 csomag szárított élesztő (friss élesztőből 15 g)
-
1 bögre tej (vagy növényi tej)
-
1 tk. cukor
-
2 tojássárgája
-
75 g puha (szoba hőmérsékletű) vaj
-
300 g liszt
-
csipet só
-
100 g porcukor
Töltelék:
-
1 kg túró
-
200 g porcukor
-
2 e.k. liszt
-
2 tojás fehérje
-
1 csipet só