avagy családi kedvencek kicsiknek és nagyoknak

Tejbevonó a konyhában

Tejbevonó a konyhában

Túrós pite

citrom és mazsola nélkül, reform puha tésztával

2016. október 03. - Tejbevonó

img_1370.JPG

 

A túrós pite klasszikus nagy kedvenc, forma, íz is számtalan lehetőség van. De én egy olyan receptet kínálok most, amely könnyű, kezdőknek is való, puha és nem szárad ki a tészta.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezt a receptet nem tudtam tej és tojás nélkül készíteni, így nem a vegán fül alatt lesz megtalálható. A tésztában a tejet növényi tejjel is lehet készíteni( de sajnos nem volt kéznél, így tehén tejjel készült) Bár egyszer kipróbálnám a vegán verziót is, de ez még a jövő zenéje.

A reform címszót azért választottam, mert nem hagyományos pite tésztát készítettem, hanem egy majdnem kelt tésztát. Azért majdnem kel, mert nem hagyom nagyon meg kelni, de alapvetően a tészta élesztős.

Mazsolával és citrommal is biztosan finom, de ez egy vasárnapi desszertvolt, így nem rohantunk a boltba. :)

Ha jól számolom a költségeket, akkor egy tepsi (persze felezni lehet a túrót is): cca. 1000 Ft kb.

Az én tepsim egy átlagos 20*30 as méretű.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1/2 csomag szárított élesztő (friss élesztőből 15 g)

  • 1 bögre tej (vagy növényi tej)

  • 1 tk. cukor

  • 2 tojássárgája

  • 75 g puha (szoba hőmérsékletű) vaj

  • 300 g liszt

  • csipet só

  • 100 g porcukor

Töltelék:

  • 1 kg túró

  • 200 g porcukor

  • 2 e.k. liszt

  • 2 tojás fehérje

  • 1 csipet só

Elkészítés:

A tejet meglangyosítom és bele keverem a teáskanál cukrot, majd az élesztőt ebben felfuttatom.

A puha vajat a cukorral és a tojássárgájával alaposan kikeverem, majd az élesztőt is hozzáadom és a lisztet is.

Majd alaposan összegyúrom a tésztát( ha nagyon ragad a tészta akkor egy kevés lisztet keverek bele)

Félre teszem pihenni, amíg előmelegítem a sütőt 180 C-fokra.

Közben elkészítem a tölteléket.

A túrót összetöröm villával, majd alaposan elkeverem a cukorral, liszttel. Közben a tojás fehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval és bele forgatom a túróba.

Lisztezett felületen elnyújtom a tészta felét, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, rákanalazom a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtom.

A töltelékre teszem a másik kinyújtott tésztát és megszúrom villával, majd le kenem tojással a tetejét.

180 C fokon 10 percig sütöm, majd leveszem 150 C fokra a sütőt és így még 30-35 percet sütöm.

Érdemes tűpróbát végezni közben, illetve ha nagyon barnulna a teteje, ajánlott alufóliával le takarni. 

Ízlés szerint kockára vagy háromszögre vágva, porcukorral,gyümölccsel tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://tejbevono.blog.hu/api/trackback/id/tr6511762637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása