receptem, tojással és tejjel, amit át alakítottam és megfeleztem a mennyiséget, mert kettőnknek ez elég lesz.A kicsi fiunk, ugye még másfél évesen nem ehet csonthéjasokat, ezért úgy variáltam át, hogy fahéjjal és kakaóval készüljön.De lehet nyugodtan dióval is csinálni, csak akkor 20 dkg dió kell bele.Az eddig elfogyasztott aranygaluskák alapján, ez a recept által elkészített lett a LEGJOBB amit valaha ettem.Annyira finom lett, hogy a kisfiam egy rendes emberes adagot vágott
be belőle..Egy kisebb jénait használtam.
Hozzávalók az aranygaluskához:
-
300 g liszt
-
1/2 csomag szárított élesztő+1 kanál cukor
-
1 bögre rizstej (kb. 2,5 dl)
-
50 g olaj
-
50 g cukor
-
egy csipet só
-
1 teáskanál fahéj+ 3 evőkanál porcukor
-
kakaó
Elkészítés:
A tejet meg langyosítom és bele teszem az egy kanál cukrot és felfuttatom az élesztővel.
A lisztet, sót, cukrot össze keverem, majd az olajat is és az élesztőt is hozzá adom.
Ezt össze gyúrom, majd dagasztom kb. 10 percig ( ha a tészta nagyon ragadós,akkor kér még bele egy kis lisztet, de nem sokat, nehogy kemény legyen a végeredmény) Addig kell dagasztani, amíg hólyagos lesz.
Egy olajjal vékonyan kikent tálban duplájára kelesztem.( kb. 2 óra)
Ha megkelt, lisztezett felületen, kb. fél centire nyújtom. Majd egy feles pohár átmérőjű pogácsaszagatóval, vagy feles pohárral ki szaggatom.
A fahéjt a cukorral ki keverem.
Egy kisebb jénait ki kentem olajjal és megszórtam zsemlemorzsával, majd az első réteg tésztát bele tettem.
Megkenem a tetejét olajjal, majd a fahéjas cukorral meghintem, erre teszem a következőréteget, megolajozom és ezt már kakaóval szórom meg. A legfelső rétegre pedig fahéjas cukrot teszek, le fedem.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra, majd körülbelül 35-40 percig sütöm.
Amíg sül a galuska,addig el készítem a karamellt.
Karamell
Hozzávalók:
-
125 g rizstej
-
125 g cukor
-
2 evőkanál víz
-
10 g vaj