
Ezt be kellet újítanom, mert napok óta vágytam valami kókuszosra, és mivel a házi (tartósító mentes) baracklekváromat fel bontottuk, el kell fogynia a lekvárnak is (nem, nem sikerül a lekvárt felhasználnom)
Ahogy ki találtam ezt a receptet, már éreztem is az ízét a számban, hogy puha omlós és kókuszos. Nagyon passzolnak az ízek, amiben csak reménykedhettem.
A tésztája olyan lett, mint amit a külföldi pékárusoknál lehet kapni. Omlós és puha.
Hozzávalók:
-
300 g liszt
-
1/2 csomag élesztő (+ 1 kanál cukor)
-
1 bögre rizstej
-
50 g olaj
-
100 g cukor
-
egy csipet só.
Hozzávalók a mázhoz:
-
120 g cukor(érdemesebb porcukorral, de nekem nem volt itthon annyi)
-
4 evőkanál kakaó (nekem nesqik, de ki hogy szereti)
-
4 evőkanál víz
-
kókusz
A töltelék lehet kókusz, vagy csoki, vagy lekvár.(100% hogy eper lekvárral a legjobb)
Elkészítés:
A tejet meg langyosítom és bele teszem az egy kanál cukrot és felfuttatom az élesztővel.
A lisztet, sót, cukrot össze keverem, majd az olajat is és az élesztőt is hozzá adom.
Ezt össze gyúrom, majd dagasztom kb. 10 percig ( ha a tészta nagyon ragadós,akkor kér még bele egy kis lisztet, de nem sokat, nehogy kemény legyen a végeredmény) Addig kell dagasztani, amíg hólyagos lesz.
Egy olajjal vékonyan kikent tálban duplájára kelesztem.( kb. 2 óra)
Ha megkelt, kicsit lisztes kézzel át gyúrom, majd el nyújtom a lehető leg vékonyabbra, nekem kb 3 mm lett.
Felkockázom és a kockák közepébe lekvárt teszek, össze csípem a négy sarkát a kockának és közepéig haladva össze csipkedem,(ha nem akar ott maradni a tészta, egy kis liszttel segítek tapadni) majd sütőpapíros tepsibe teszem, és kelesztem még 10 percet.
Tejjel megkenem mindegyik bukta tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percet sütöm.
Ha kihűltek a bukták, akkor készítem a mázt, mert nagyon hamar dermed.
Egy lapos edénybe elő készítem a kakaót, cukrot, vizet, majd takarékon fel teszem a tűzhelyre.
Nem szabad forralni, csak az a lényeg, hogy elolvadjon a cukor és jól össze melegedjenek az összetevők.
Ha készen van, akkor rá csurgatom a mázt, majd meghintem kókusszal.
Jó étvágyat!