avagy családi kedvencek kicsiknek és nagyoknak

Tejbevonó a konyhában

Tejbevonó a konyhában

Vegán lekváros bukta, csokis kókusszal

tej és tojás nélkül

2016. szeptember 03. - Tejbevonó

img_0839.JPG

 

Ezt be kellet újítanom, mert napok óta vágytam valami kókuszosra, és mivel a házi (tartósító mentes) baracklekváromat fel bontottuk, el kell fogynia a lekvárnak is (nem, nem sikerül a lekvárt felhasználnom)

Ahogy ki találtam ezt a receptet, már éreztem is az ízét a számban, hogy puha omlós és kókuszos. Nagyon passzolnak az ízek, amiben csak reménykedhettem.

A tésztája olyan lett, mint amit a külföldi pékárusoknál lehet kapni. Omlós és puha. 

 

Hozzávalók:

  • 300 g liszt

  • 1/2 csomag élesztő (+ 1 kanál cukor)

  • 1 bögre rizstej

  • 50 g olaj

  • 100 g cukor

  • egy csipet só.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 120 g cukor(érdemesebb porcukorral, de nekem nem volt itthon annyi)

  • 4 evőkanál kakaó (nekem nesqik, de ki hogy szereti)

  • 4 evőkanál víz

  • kókusz

A töltelék lehet kókusz, vagy csoki, vagy lekvár.(100% hogy eper lekvárral a legjobb)

Elkészítés:

A tejet meg langyosítom és bele teszem az egy kanál cukrot és felfuttatom az élesztővel.

A lisztet, sót, cukrot össze keverem, majd az olajat is és az élesztőt is hozzá adom.

Ezt össze gyúrom, majd dagasztom kb. 10 percig ( ha a tészta nagyon ragadós,akkor kér még bele egy kis lisztet, de nem sokat, nehogy kemény legyen a végeredmény) Addig kell dagasztani, amíg hólyagos lesz.

Egy olajjal vékonyan kikent tálban duplájára kelesztem.( kb. 2 óra)

Ha megkelt, kicsit lisztes kézzel át gyúrom, majd el nyújtom a lehető leg vékonyabbra, nekem kb 3 mm lett.

Felkockázom és a kockák közepébe lekvárt teszek, össze csípem a négy sarkát a kockának és közepéig haladva össze csipkedem,(ha nem akar ott maradni a tészta, egy kis liszttel segítek tapadni) majd sütőpapíros tepsibe teszem, és kelesztem még 10 percet.

Tejjel megkenem mindegyik bukta tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percet sütöm.

Ha kihűltek a bukták, akkor készítem a mázt, mert nagyon hamar dermed.

Egy lapos edénybe elő készítem a kakaót, cukrot, vizet, majd takarékon fel teszem a tűzhelyre.

Nem szabad forralni, csak az a lényeg, hogy elolvadjon a cukor és jól össze melegedjenek az összetevők.

Ha készen van, akkor rá csurgatom a mázt, majd meghintem kókusszal.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tejbevono.blog.hu/api/trackback/id/tr3811673224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása