avagy családi kedvencek kicsiknek és nagyoknak

Tejbevonó a konyhában

Tejbevonó a konyhában

Fehér fondant

marcipán és pillecukor nélkül

2016. augusztus 27. - Tejbevonó
20160227_164110.jpgMost a fehér fondant-al akarok foglalatoskodni, hiszen rengetegen kérték már tőlem ezt a receptet.
A kisfiam első szülinapi tortája van a képen, ami egy sütés nélküli túrórudi torta volt.
De most nem kanyarodok el az eredeti elképzelésemtől, a recept a fehér fondantról szól.

Színezni gél állagú, csepp állagú étel színezékkel lehet, attól függ mennyire intenzív színt szeretnénk. A gél állagú nem nedvesíti túl a fondantot(és a hehető legjobb színeket lehet ki keverni vele), de a csepp állagú színezéktől ragacsos lesz (de halvány, púder szín jön létre) , amit lehet korrigálni egy kis porcukorral.
Ez a torta annyira ízlett mindenkinek, hogy a maradékot szét kellett osztanom a résztvevőknek. No nem azért, nagyon szívesen adtam, és egyébként is ez volt az eredeti tervem. Utána minimum 3 családtagom kérte a receptet.Nem is kell mondanom, hogy mindenki ilyen tortát remél tőlem a szülinapjukra, ha megyünk. :) :)
Tuti befutó recept, ami örök kedvenc lesz. A következő bejegyzésem, ígérem erről a tortáról fog szólni..

Fondant Hozzávalók:

  • 6 evőkanál víz

  • 1 csapott evőkanál zselatin

  • 2 evőkanál méz

  • 1 evőkanál margarin

  • porcukor ( kb 1 kg porcukrot vesz fel a fondant, de folyamatosan figyelni kell, mert néha kevesebbet kér)

Elkészítés:

Előre kikészítek minden hozzávalót,mivel gyorsan kell majd dolgozni, hogy a fondant ki ne száradjon.

  1. A vízbe a zselatint be áztatom.

  2. Gőz fölött melegítem a zselatint, ha már meleg, de még nem forr, hozzá adom a vajat (csak bele olvasztom) és a mézet.

  3. Ezt félre tesszük hűlni, teljesen ki kell hűteni.

  4. Majd ha kihűlt, lassan kanalanként adagolom hozzá a porcukrot, és ha mér nem lehet keverni a tálban,akkor gyors mozdulatokkal porcukros felületen gyúrom tovább.( Addig kell csak gyúrni amíg nem ragad, de nem szabad túl sok cukrot bele tenni mert akkor sajnos törni fog. Ha túl ragacsos, mehet hozzá még pár kanál cukor, de ha túl kemény lett, akkor vajas kézzel át kell gyúrni párszor.Ha elkészült, folpackba csomagolom (levegő mentesen)és kb félévig eláll ez a massza.

Nem kell megijedni, de felhasználás előtt minimum 4 órával, ki kell venni a hűtőből a fondantot, majd ha szoba hőmérsékletű lett, vajas kézzel, porcukros felületen át kell gyúrni.

Mivel elég tapadós a fondant, ezért ajánlom a nyújtófát is be porcukrozni mikor felhasználásra kerül.

A mennyiség a torta méretétől függ, de körülbelül 4 db 23 cm átmérőjú torta bevonására elég. :)

Kellemes kísérletezést, Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tejbevono.blog.hu/api/trackback/id/tr4411656498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása